Sunday, November 15, 2009

Linnanjuhlat ja sikainfluenssa

Lehdissä kirjoitellaan, että linnan juhlat ovat tänä vuonna vaarassa sikainfluenssan vuoksi. Tässäpä yksi ehdotus presidentti Haloselle, kuinka toimia tilanteessa.

Ensin Halonen voisi ilmoittaa, että epidemian ja tartuntavaaran vuoksi tämän vuotiset itsenäisyyspäivän juhlat presidentinlinnassa perutaan.

Seuraavaksi hän voisi palata asiaan uudenvuodenpuheessaan 1.1.2010. Halonen voisi kerrata linnanjuhlien historiaa ja analysoida niiden merkitystä ja tavoitetta nykyään. Ajatuksena on varmasti ollut juhlistaa näyttävästi itsenäisyytensä taistellutta Suomea kerran vuodessa. Ellei nyt koko kansan, niin ainakin eliitin ja establishmentin voimin. Presidentti saattaisi todeta, että nykyisellään juhlat toistavat samaa kaavaa eivätkä tuo mitään lisäarvoa isänmaalle, korkeintaan keltaiselle lehdistölle.

Halonen voisi todeta, että kun kansankunta selvisi hyvin eteenpäin ilman linnan juhlia 2009, ei juhlia järjestetä enää myöskään tulevina vuosina. Pitkät kättelyjonot, boolin reseptin miettiminen ja väkinäinen pönöttäminen hiki päässä eivät ole ainoa tai ainakaan paras tapa juhlia itsenäisyyttä.

Perinteisten juhlien sijaan presidentti järjestää 6.12.2010 presidentinlinnassa Maailma kylässä – festivaalin huipentuman, johon kutsuu paitsi laajan leikkauksen tyypillisten linnanjuhlien kotimaista kutsuvierasporukasta, myös ulkomaalaisia päättäjiä ja kansainvälisen politiikan ajankohtaisia avainhahmoja.

Erillisenä ohjelmanumerona juhlassa paljastettaisiin miljoonan dollarin arvoinen Millenium Technolozy Price, joka nykyisellään jaetaan joka toinen vuosi.
Uudistuneiden linnanjuhlien tarkoituksena olisi juhlia ja esitellä Suomea osana kansainvälistä yhteisöä, lisätä teknologiapalkinnon saamaa huomiota ja korostaa koulutuksen ja teknologisen kehityksen merkitystä pienen avotalouden menestykselle.

Kättelyjonojen sijaan huomio keskittyisi teknologiapalkinnon jakamiseen, keksinnöstä johtuviin mahdollisuuksiin ja Suomen markkinointiin ulospäin.

No comments: