Friday, September 18, 2009

Onko järkeä?

Hallituksen esitys pitkäaikaissäästämisen veroedun laajentamisesta on vailla tolkkua ja kuvastaa hyvin hallituksen keski- ja suurituloisia suosivia verolinjoja.

1. Veroetu maksaa

Kyse ei ole siirretystä verotuksesta, kuten Katainen väittää, vaan hukatuista verotuloista maksuvähennyksen muodossa. Suurin osa veroedun laajennuksen kumuloimasta ”lisäsäästämisestä” tapahtuu siten, että hyvätuloiset ohjaavat muusta säästämisestään osan tähän hallituksen tukemaan säästömuotoon saadakseen 1400 euron vuosittaisen verohyödyn kuitattua.

2. Miksi eläkesäästämistä pitäisi suosia?

Hallitus ei ole perustellut sitä, mihin tarkoitukseen eläkesäästämisen veroetu on rakennettu. Suomessa on lakisääteinen työeläkejärjestelmä, joka turvaa kulutustason karkean säilymisen eläkeiässä. Järjestelmä on poikkeuksellisen toimiva kansainvälisessä vertailussa. Täydentävää säästämistä voi aina harjoittaa omien mieltymysten mukaan, ja se on varmasti taloudellisesti kannattavaa ilman veroetuja. Pääomatuloverotus on nykyisellä 28 % tasolla matalaa joka tapauksessa.

3. Mitä olisi pitänyt tehdä?

Sen sijaan että hallitus laajensi veroetua osakkeisiin ja sijoitusrahastoihin, sen olisi pitänyt sulkea nykyinen vapaahtoisen eläkevakuuttamisen veroetukäytäntö ja tiivistää näin veropohjaa.

No comments: