Monday, August 17, 2009

Viva los Mineros!

Suomalaisen ay-väen kannattaa viimeistään nyt laittaa merkille IMF:ssä ("The positive one", kuten ystäväni Rob Johnston asian ilmaisee) toukokuussa tapahtunut henkilövaihdos. Maailman metallin pääsihteeriksi valittiin suomalainen Jyrki Raina, joka on viime vuodet toiminut Pohjoismaisen teollisuusliittoyhteisön IN:n (Industrianställda i Norden) pääsihteerinä.

Jyrki raottaa uusimman Ahjon kolumnissaan IMF:n haasteita ja suunnitelmiaan järjestön agendasta: ay-verkostojen rakentaminen ylikansallisiin yrityksiin, järjestäytyminen, ay-oikeudet ja kampanjat, kehitysmaiden ammattiliittojen vahvistaminen sekä taistelu epätyypillistä työtä vastaan. Ei vähät mitään!

Haasteita riittää, mutta erityisesti kehitysmaissa tehtävä järjestäytymisen edistämistyö on keskeistä paitsi kyseisten maiden palkansaajien edunvalvonnan kannalta, myös kehittyneiden maiden näkökulmasta. On epäoikeudenmukaista, jos yritykset kohdistavat aktiviteettinsa sen perusteella, missä palkansaajien oikeudet toteutuvat huonosti jos lainkaan. Matka kohti parempaa maailmaa kulkee järjestäytymisasteen nousun kautta. Kehitysmaiden liittoja on kaikki syy tukea myös taloudellisesti.

Suomalainen ay-liike ei ainaa huomaa tai osaa arvostaa muissa maissa tehtävän ay-taistelun merkitystä, kun omat asiat ovat kohtuullisen hyvin. On hyvä, että ympäri maailmaa toimivat suomalaiset raportoivat asioista myös tänne päin. Yhteistyötä, kanssakäymistä ja tiedonvälitystä tarvitaan kaikilla tasoilla. Jyrki Rainan panos tässäkin asiassa tulee varmasti olemaan tärkeä.

1 comment:

Anonymous said...

Kanssasi samaa mieltä noiden tavoitteiden tärkeydestä.

Ongelma on se, että asiassa ei ole mitään uutta. Samaa on yritetty vuosikaudet siinä kuitenkaan ihmeemmin onnistumatta.

Tekisi mieli sanoa, että osin on menty jopa takapakkia. Täälläkin tuntuu jyräävän heimoveljiemme halulla tekemä orjatyö. Into saada tummennetuilla takalaseilla varustettuun Audiin uudet aluvanteet ajaa ohi kaiken vaivalla rakennetun - ja taistellun.