Sunday, August 09, 2009

Hankalaa, sanoi Kiviniemi

Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen ehdotti eilen (HS 8.8), että valtio säätäisi lait, joiden avulla kuntataloudesta saataisiin löysiä pois. Tänään kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) vastaa Niemeläiselle, että ei onnistu, sillä tällaisia lakeja on käytännössä hankala säätää.

Mahtavaa keskustelua.

Varmaankin tällaisten lakien säätäminen on haastavaa, mutta ei kai poliitikkoja valita siksi että he voisivat hoitaa rutiineja ja kieltäytyä haasteista. Itse asiassa monet poliitikot jopa kampanjoivat paremman maailman puolesta,
ja jotkut saavat jotain aikaiseksikin.

Mari Kiviniemi kuitenkin tarjoaa ei-oota kuntataloudelle, sillä "jos sellaisia lakeja olisi helppo tehdä, ne olisi jo kirjoitettu". Kun lausujana on ministeritason poliitikko, kannattaa tuo lause lukea ajatuksella kahteen kertaan. Mitä se kertoo?

Tehostamislakien sijasta Kiviniemi pohtii, että kuntien kannattaisi kerätä puskureita hyvinä aikoina niukkojen aikojen varalle. Onpa #*#*#*#*:n hyvä ehdotus keskellä syvintä taantumaa.

Oikein innolla odotan, että koska pääsee taas äänestämään näistä kunnianhimoisista kansanvillitsijöistä omaa edustajaansa.

3 comments:

Petri Mustakallio said...

nykyään kukaan ei tunnu blogeissa kommentoivan joten heittäydytäänpä vastavirtaan siinäkin. Onhan sellainen laki jo säädettykin jonka pitäisi velvoittaa kuntia tekemään järkeviä päätöksiä: se oli kunta- ja palvelurakenneuudistuksen puitelaki.

Mutta sinänsä en kyllä näe että tarvitaan valtiota määräämään ylhäältäpäin kunnille, että järkeistäkää toimintaanne. Euro on toki aina fiksu konsultti.

Venla said...

Hmn, hmn.. "Varmaankin tällaisten lakien säätäminen on haastavaa, mutta ei kai poliitikkoja valita siksi että he voisivat hoitaa rutiineja ja kieltäytyä haasteista." Edellisessä postauksessasi kirjoitat, että "Ympäripyöreän maalailun sijasta poliitikkojen pitäisi keskittyä tarkasti niihin asioihin, joihin heillä on vaikutusvaltaa." Kuntataloudesta olen kanssasi samaa mieltä, mutta edellisestä postauksesta en: Poliitikoilla on valtaa säädellä lakeja, joilla kannustetaan yrityksiä luomaan puhtaita investointeja.. Se taitaakin olla niin, että riippuu vähän katsojasta mikä sitten on politiikassa mahdollista..

Ville Kopra said...

Mielestäni poliitikkojen tehtävä ei ole päättää yksittäisistä energiainvestoinneista, vaan ennen kaikkea rakentaa sellaista toimintaympäristöä, jossa monenlaista taloudellista aktiviteettia voidaan harjoittaa. Niissä asioissa heillä kyllä on vaikutusvaltaa, samoin kuin kunta-valtio-suhteessa. En huomaa ristiriitaa...