Saturday, May 23, 2009

Aina sattuu ja tapahtuu?

Taas on ammuskeltu ihmisiä kuoliaaksi ja luvallisilla aseilla, tällä kertaa Kuopion lauantaitorilla. Jotenkin olisi odottanut ja kuvitellut, että aselupakäytäntöjä olisi Jokelan (v 2007!) ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen lähdetty rajusti tiukentamaan, mutta tähän suuntaan menevä esitys on tulossa eduskunnan käsittelyyn vasta kesäkuussa 2009.

Toistan jo Jokelan jälkeen muodostamani mielipiteen, että yksityishenkilöille ei lähtökohtaisesti pitäisi myöntää minkäänlaisia yksityiseen hallussapitoon oikeuttavia tuliaselupia Suomessa tai sen paremmin EU:ssakaan. Ampumaharrastukset pitäisi rajata niille varattuihin tiloihin asesäilytyspalveluineen ja myös metsästys tulisi järjestää rekisteröityneiden metsästysseurojen kautta, aseet lukituissa ja seurojen huolehtimissa turvasäilytyspisteissä. Metsästysaseensa saisi seuran varastosta ajallisesti rajattua metsästyssuunnitelmaa vastaan, toisen henkilön toimiessa aseenluovuttajana.

Kun sisäministeri Anne Holmlundilta olisi tarvittu poikkeuksellisen jämäköitä otteita aseiden määrän rajoittamiseksi Suomessa, hän on ottanut tämän sijaan sydämenasiakseen ampuma-aseharrastajien oikeudet. Erilaisia kuolemaan johtaneita välikohtauksia ministeri on selitellyt lähinnä tyyliin "aina sattuu ja tapahtuu". Ja niin todella sattuu. Koulusurmat eivät suinkaan ole jääneet ainoiksi ampumisrikoksiksi viime vuosina, vaan tänäkin vuonna on teloitettu Suomessa jo 7 ihmistä mikäli oikein huomasin uutisista.

Jos aseiden hallussapito lähtökohtaisesti kiellettäisiin nyt, kuinka suuri todennäköisyys olisi, että 10 vuoden päästä sisäministeri Suomessa ehdottaisi aselupakäytäntöjen liberalisointia? Veikkaisin että hyvin pieni. Oikeus aseeseen ei ole mikään ihmisoikeus, ja mitä enemmän aseita on kansalaisilla kodeissaan, sen enemmän ihmisiä kuolee väkivaltaisesti. Suomessa ja muissa länsimaisissa väkivallan monopoli on säädetty demokraattisesti valtiolle, ja jos se ei tunnu valtiolla pysyvän, tarvitaan lisätoimenpiteitä.

Anne Holmlundin poliittinen profiili on sellainen, että hän on ollut tämän hallituskauden väistämättä "väärään aikaan väärässä paikassa". Koulusurmat ja ampuma-aserikollisuus olisivat edellyttäneet nopeasti tiukentuvaa aselainsäädäntöä selittelyjen ja viitysten sijaan. Luonnollisesti sisäisen turvallisuden parantamiseksi tarvitaan myös - ja ennen kaikkea - muita, "pehmeämpiä" konsteja ihmisten pahoinvoinnin ennaltaehkäisemiseksi, mutta Holmlund on ajanut miinaan pahan kerran nimenomaan aseiden hallussapidon sääntelyrajoituksissa. Siksi ihmettelen, jos hänelle edelleen riittää luottamusta Kokoomuksen johdossa tai eduskunnassa.

3 comments:

marwell said...

"Suomessa ja muissa länsimaisissa väkivallan monopoli on säädetty demokraattisesti valtiolle, ja jos se ei tunnu valtiolla pysyvän, tarvitaan lisätoimenpiteitä"

Ihan totta, että kaikissa valtioissa väkivallan monopoli on säädetty esivallan käyttöön. Tiukimmin sitä tosin valvotaan niissä, joita lienee turha kutsua "länsimaiksi". Iso-Britannia taas antaa empiirisen esimerkin miten täyskiellot tuottavat usein päinvastaisen lopputuloksen.

Mutta se ei taida sinua liikuttaa, että lopputulos olisi huonompi. After all, sähän olet demari ja kannatat ihmisten vapauden murskaamista järjestelmän tieltä. Koska kyllä esivalta tietää miten homma toimii ja SAK mitä pitää sopia.

Anonymous said...

Marwellin tapaiset hörhöt ovat tavallaan osavastuullisia näissä surmissa. Heille kun minkäänlainen rajoitus ei tule kysymykseen vedotessaan johonkin mystiseen "vapauden murskaamiseen". Marwell voisi mennä kysymään Jokelasta tai Kauhajoelta sikäläisten käsityksiä vapauden murskaamisesta. Heillähän on lähinnä vapaus kärsiä.

Esimerkkikin on sopivan tarkoitushakuinen. Toisen esimerkin - ja yhtä tarkoitushakuisen - voisi hakea Yhdysvalloista. Se on yhteiskunta, jota Marwell ts. haluaa - vapautta omistaa ase ja käyttää sitä mielin määrin. Ja kaikilla on silloin kivaa, ihan kuin Kokoomuksen mainoksissa.

Anonymous said...

Kun yhdistetään marwellin laaja-alainen yhteiskuntanäkemys ja hänen syvälliset vapauskäsityksensä, saadaan tyyppi, jolla on Holmlundin syvällisyys ja Oinosen moraali.

Oletko, marwell, hautaustoimistojen liiton edustaja vai muuten vaan nekrofiili?