Monday, June 15, 2009

Demokratiamaksu

Äänestysprosentti jäi taas näissäkin vaaleissa hälyttävän alhaiselle tasolle. Suomalaisen (ja eurooppalaisen) demokratia ongelma ei ole ensi sijassa siinä mitä ihmiset äänestävät, vaan sen selvittäminen miten "nukkuvat" haluaisivat yhteiskuntaa kehittää.

Jotkut ovat silloin tällöin esittäneet äänestysvelvollisuuden tai jonkinlaisten äänestyspalkkioiden käyttöönottoa. Näiden sijasta esitän kolmatta tietä, jota myöskin on ehkä jo joku aiemmin esittänyt. Otettakoon käyttöön nk. demokratiamaksu, joka kerätään vaalien jälkeen äänioikeuttaan käyttämättä jättäneiltä. Demokratiamaksu olisi yksinkertaisuuden vuoksi tasamaksu, esimerkiksi 10 euroa, ja sen tuottama summa käytettäisiin koululaisten ja opiskelijoiden demokratiavalmiuksen kehittämiseen. Maksun perusteesta ja tuoton käyttötarkoituksesta selostettaisiin seikkaperäisesti laskukuponkia seuraavassa kirjeessä.

Mitä pienemmäksi äänestysprosentti jäisi, sitä suurempi potti demokratiamaksusta kertyisi - ja sitä suurempaan tarpeeseen.

Demokratiamaksun ongelma on aika sama kuin noissa kahdessa ensimmäisessä, eli ainakin uhka "mikkihiirten" äänivyöryistä. Koska maksun tarkoitus olisi jalostuneempi kuin puhdas sakko, eikä se toisaalta merkitsisi myöskään äänestyspakkoa, uskoisin demokratiamaksun kohtaavan kuitenkin vaihtoehtojaan vähemmmän vastarintaa ja johtavan näin myös vaihtoehtojaan pienempään protestimielialaan. Sikäli kun se johtaisi protestimielialaan, saattaisivat nämä protestit tuoda arvokasta tietoa siitä miksi nukkujien leiri kasvaa kasvamistaan.

3 comments:

Anonymous said...

Harkinnanarvoinen idea. Kannatan!

Petri Mustakallio said...

Tjaa...mä ajattelen kyllä että äänestäminen on oikeus eikä velvollisuus.

Anarchy is hope said...

Mielenkiintoinen ajatus. Tehdään siihen vielä eläkeläis-, opiskelija- sotainvalidi-, vammais- ja 'keksi muu'-alennukset sekä porrastetaan se tulojen mukaan progressiivisesti.

Mut hei, hetkinen, onhan meillä tämmönen verotus, sitä kutsutaan tuloveroksi. Eikö siinä ole demokratiamaksua ihan tarpeeksi? Pitääkö valtionkieltäjän vielä lisää maksaa?

Meinaan, on vähän vaikeaa perustaa sitä anarkistien puoluetta, kun ei me oikein olla kiinnostuneita siis tämmösest järjestäytymisest, tiät sä. Ei niinku oikeesti nappaa.