Wednesday, November 05, 2008

Yritysten taseetkin ovat hallituksen ansiota?

Matti Vanhanen antoi äsken hyvän ja kiinnostavan haastattelun A-plussalle. Sormet syyhyäisivät kommentoida hänen ajatuksiaan tulevasta sopimuskierroksesta ja sen "koordinaatiosta", mutta sattuneesta syystä joudun jättämään aiheen tässä yhteydessä käsittelemättä.

Melko hyvin asiat tietävältä Vanhaselta pääsi suusta yksi erikoisen hauska heitto, johon toimittaja olisi voinut pyytää tarkennusta. Vanhanen aloitti: "Nythän yritysten taseet ovat - kiitos hallituksen veroratkaisujen - erittäin hyvässä kunnossa --".

Pääministeri siis myönsi suoraan julkisuudessa, että hallituksen veropolitiikalla on tähdätty yritysten taseiden paisuttamiseen. No, en käy nyt ainakaan heti lärvistelemään tästä tämän enempää, mutta ehkäpä joku verkkoapila voisi kuitata lausunnon sammakkona. Ellei, se on syytä laittaa talteen pöytälaatikkoon.

Toimittajan olisi myös pitänyt kysyä yksi yksinkertainen kysymys: Aikooko hallitus puuttua vuosien 2009-2010 talouskehitykseen millään muilla keinoilla kuin tuloverojen kevennyksillä (joista merkittävä osa päätyy suurituloisille ja erilaisiin säästöihin)?

Vanhanen myös uusi jo alkusyksystä tekemänsä ehdotuksen siitä, että komission puheenjohtaja Barrossolle pitäisi järjestää jatkokausi ennen EU-vaaleja. Minusta idea on ihan yhtä järjetön, epädemokraattinen ja puistattava kuin alunperinkin, ja oli uskomatonta miten vähällä keskustelulla tämä viimeksi meni läpi. En huomannut itseni lisäksi ketään (!), joka olisi kiinnittänyt asiaan huomiota. Miten mahtaa käydä tällä kertaa?

Ps. Barack Obaman alkutaipaleelle on viritetty mediassa kovat paineet. Muutospresidentillä katsotaan olevan karuin alkukattaus sitten Franklin D. Rooseveltin.

Ehkä näin on, mutta itse en epäile hetkeäkään etteikö sekä hänelle että USA:lle kävisi hänen kaudellaan (tai kausillaan) hyvin. Alku voi olla tahmeaa ja koetella kannatustakin, mutta neljä vuotta on pitkä aika saada myllyt jauhamaan. Obama on oikeasti viisas ja rohkea mies, joka saa maan parhaat voimat esikuntiinsa (republikaanien 8000 ihmisen hallinto voi painua vastavuoroisesti thinktankkeihin piiiiiitkäksi aikaa). Hänen onnistumisensa on tähtiin kirjoitettu.

No comments: