Monday, November 10, 2008

Juuei

Erkki Tuomioja kirjoitteli mukavasti Obaman valinnasta. Pyrkimystä tasa-arvoiseen transatlanttiseen kumppanuuteen on erityisen mukava lukea juuri Tuomiojan kotisivuilta. On hienoa, että hän sanoo ajatuksensa tässä asiassa näin selvästi ääneen. Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteistyötä pitää sekä laajentaa, syventää että laadullisesti parantaa.

Siinäpä muuten urakkaa diplomaateille, taitaa olla vähän sama kuin sanoisi että ekonomistien pitää keksiä keinot keventää verotusta, lisätä palveluja ja laskea palvelumaksuja.

Tuomiojasta tuli mieleen myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, jonka valmistumista hallitus on eduskunnassa jostain syistä lykkäämässä. Veikkaan, että kokoomusta ei miellytä se sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuva kompromissi, joka suurten puolueiden kesken on saavutettu. Silloin kissa kannattaisi avoimesti nostaa pöydälle, uuden stubbilaisen linjan mukaisesti.

Itse olen kuulunut SDP:ssä pitkään niihin, joiden mielestä Suomen Nato-jäsenyys olisi monella tavalla perusteltu jatke länsi-integraatiossamme. Nyt tilanne on kuitenkin se, että olen ns. alkanut epäröimään uskossani.

Oliko Pekka Visuri vai joku muu viisas mies, joka piirsi jossakin haastattelussa kuvan liittoutumattomasta, kansainvälisten konfliktien ulkopuolelle jäävästä, kriisinhallintaan keskittyvästä Pohjolan blokista. Vaikka Norja ja Islanti ovatkin Naton jäseniä, minua tämä ajatus - ehkä osin Georgian sodan jälkimaininkien uudelleenlämmittämänä - viehätti suuresti.

Voisiko turvallisuusratkaisumme sittenkin virittää uskottavaksi ilman a) Naton täysjäsenyyttä b) oleellisia korotuksia puolustusmäärärahoihin? Jos uskoisin siihen että voisi, painaisin ehkä sittenkin edelleen Natolle ei-nappia.

5 comments:

Petri Mustakallio said...

no kun nyt aloit epäroimään niin onko sinulla vastausta Paavon klassiseen kysymykseen: Mitä vikaa on Natossa?

ps. Pohjoismaista myös Tanska kuuluu. Eikä minun tietääkseni missään kolmesta Nato-pohjoismaasta edes vasemmiston piirissä käydä vakavampaa keskustelua Natosta eroamisesta.

Ville Kopra said...

En jaksa nyt analysoida tai pohjustaa normaalin liturgian mukaan, joten töksäytän suoraan KYSYMYKSEN: Voisiko Natossa kuitenkin olla se vika, että se voisi sotkea Suomen mukaan mahdollisiin tuleviin Venäjän rajapinnassa sattuviin konflikteihin? Vrt. 080808.

Voisimmeko toisaalta hyötyä siitä, että nimenomaan pysyttelemme sotilasliiton ulkopuolella (kv kriisienhallinta ja -diplomatia yms.)? Tämä argumentti on edellistä vähempimerkityksinen.

Petri Mustakallio said...

No ei tietenkään voisi :-D

Anonymous said...

Hei,

Oikotieto.fi on uutisvahti-sivusto, jolla on linkkejä uutisia ja ajankohtaisia tapahtumia kommentoiviin blogeihin.

Haluaisitko sinä saada Oikotieto.fi -sivulle automaattisesti päivittyvän linkin omaan blogiisi?

Se onnistuu, jos sinä sijoitat oman blogisi etusivulle linkin Oikotieto.fi -sivustolle.

Niin kuin varmaan tiedät, tällainen linkinvaihto tuo lisää liikennettä ja nostaa kummankin sivuston arvoa hakumoottoreiden silmissä.

Mallina linkistä sivustollesi laitoin väliaikaisen linkin blogiisi. Näet linkin, mikäli sinun viimeisin kommenttisi on riittävän tuore, sillä linkit ovat listassa uusimman artikkelinaikaleiman mukaisessa järjestyksessä.

Parhain terveisin
Esko Särkkälä

esko@oikotieto.fi

Antti Aarnio said...

Minun turvallisuuspoliittinen pohdintani on tällä hetkellä täysin musta tuntuu pohjalla,mutta jaan Villen tunteen. Minäkin olin jossain määrin nato-myönteinen,mutta elokuun sapelinkalistelujen jälkeen alkoi epäilyttämään veli venäläisen reagtiot mahdolliseen jäsenyyteemme.tilanteet muuttuvat