Thursday, June 10, 2010

Korkovähennys on poistettava nyt

Asuntolainakorkojen verovähennysoikeus on verojärjestelmämme suuri suuri musta lammas - ellei jopa iso paha susi. Muitakin toki on, mutta tämä on yksi selkeimmistä.

Vähennysoikeuden haitat ovat selvät - ihmisiä tuetaan merkittävällä veroedulla hankkimaan nimenomaan omistusasuntoja ja ottamaan suuria asuntolainoja. Laaja omistusasumiskulttuuri jäykistää työmarkkinoiden dynamiikkaa. Asuntojen hintataso on korkeampi kuin ilman vähennystä.

Vähennysoikeuden hyödyt taas ovat vähissä. Se merkitsee toki tulotukea etenkin keski-ja suurituloisille kotitalouksille, mutta tätäkään ei varsinaisesti voida pitää mielestäni systeemin "hyötynä".

Uskon ja toivon, että vähennysoikeuden asteittainen poistaminen sisältyy Hetemäen verotyöryhmän esityksiin. Poliitikoilta olisi vastuullista pidättäytyä vastustamasta tällaisia yksittäisiä esityksiä siihen asti, kuin esitetty kokonaisuus on nähtävillä. Nyt jos koskaan on laajennettava veropohjaa, ja parannettava verotuksen kokonaisuutta. Nyt jos koskaan olisi paikka ajaa hölmöt vähennykset alas. Nyt jos koskaan poliitikoilta vaaditaan vastuullisuutta halpahintaisen populismin sijasta. Jan Vapaavuoren - asuntoministerin! - pokka petti valitettavasti heti kättelyssä. Ikävä lapsus muuten jämäkältä ja loogisesti toimineelta ministeriltä.

No comments: