Friday, June 11, 2010

Huomio Geneven lentokentältä

ILOn työkokous on osaltani ja ainakin tämän vuoden osalta päättynyt. Työllisyyskomitean loppupäätelmät ovat hyvin työntekijäpuolen tavoitteita myötäileviä, joten kokouksesta jäi hyvä tunnelma. Nyt odottelen konetta Helsinkiin.

Geneven lentokenttä ei juuri poikkea muista eurooppalaisista kentistä - paitsi yhdessä suhteessa. Siinä missä muualla turvatarkastusjono jumittaa, Genevessä vauhti kiihtyy loppua kohden. Veikkaanpa, että työn tuottavuuden taso on tämän kentän turvatarkastuksessa 10 - 40 % suurempi kuin keskimäärin muualla. Mistä on kysymys?

No ensinnäkin siitä perusasiasta miten palveluissa ylipäätään tuottavuutta saadaan helpoiten nostettua. Eli laittamalla työt asiakkaiden itsensä tehtäviksi. Mutta tässä tapauksessa konsti on hyvä. Turvatarkastusjonoa alkaa jo useamman kymmenen metrin päässä ennen varsinaista läpivalaisua seurata liukuhihna ja irtotavaralaatikot. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaat voivat riisua vyönsä, kolikkonsa ym. sekä erotella nesteet ja kannettavat hyvissä ajoin ja rauhassa ennen tarkastusta. Mukavaa ja tehokasta!

Tässä esimerkki hyvästä tavasta parantaa palveluiden tuottavuutta. Samasta aiheesta lisää tuoretta tietoa täällä.

No comments: