Saturday, July 17, 2010

Lärvistelyä, Vapaavuori

Viikko pari sitten asuntoministeri Jan Vapaavuori paheksui Helsingin Sanomissa voimakkaasti sitä, että lähes kaikilla Helsingin kaupunginhallituksen jäsenistä on jonkinlainen side HOK-Elanto kauppaosuuskuntaan. Hesari oli rakentanut aiheesta kohtalaisen näyttävän skuupin edellispäivänä, ja Vapaavuoren annettiin kiivetä pikapikaa kukoksi tunkiolle maailmaa parantamaan. Kekkosmaista, rakenteellista korruptiota, oli Vapaavuoren ja monien muiden kommentaattoreiden tuomio.

Tänään 17.7 ministeri Vapaavuori ihmettelee - edelleen hesarissa, kuinkas muuten - kuinka Suomi on rakentamisessa "yhden totuuden maa". Hän esittää, että rakennusliikkeille pitäisi antaa kehitettäväksi yhtä tonttia suurempia korttelialueita, antaa niille lisää vastuuta ja näin saisimme lopputuloksena monipuolisempaa ja todelliseen kysyntään paremmin vastaavaa rakennuskantaa.

Vapaavuoren molemmissa kesäideoissa on aidosti jutun juurta ja jujua. Ottamatta tässä kantaa sen tarkemmin asioiden sisältöihin, on pakko ihmetellä ääneen hesarin tapaa uutisoinneissa. Vapaavuoren oma erityisavustaja Tatu Rauhamäki - miellyttävä ja osaava alan ammattilainen, broileireiden parasta A-ryhmää - toimi nimittäin 2008 - 2009 Helsingin kaupunginhallituksen jäsenenä, ja oli samanaikaisesti HOK-Elannon edustajiston jäsen. Kun hän jätti kaupunginhallituksen, hän teki sen siirtyäkseen kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajaksi (!).

Jos ministeri itse vastaa maassa asuntoasioista ja hänen erityisavustajansa maan suurimman kaupungin kaupunkisuunnittelusta - niin paljon kuin joku poliitikko yleensä voi vastata - niin parempi tapa toimia voisi olla sopia riittävä määrä palavereita avustajakunnan kanssa kuin antaa haastatteluja hesarin toimittajille. Hesarin toimitukselle taas toivoisi tällaisen ministeripäsmäröinnin yhteydessä hieman kriittisempää uutisotetta. Tämä "yhden totuuden maa" kun on tällä hetkellä juuri Vapaavuorien ja muiden KOK-KESK- Kehittyvien Maakuntien Suomi - isäntien armoilla, pitkälle jo kolmatta vuotta.

No comments: