Tuesday, February 09, 2010

Periaatteesta miestä

Olin viime vuonna mukana TEM:n alaisessa energiatehokkuustoimikunnassa. Toimikunta työskenteli lujasti ja sai yksimielisen raporttinsa valmiiksi 9.6.2009. Luovutustilaisuuden aikana olin Genevessä ILO:n työkokouksessa, mutta panin huojentuneena internetissä merkille, että ministeri on aikaansaannoksemme hyvillä mielin vastaanottanut. TEM:n tiedote viime kesältä löytyy täältä.

Mitäs sitten tapahtuu? Paljon puhetta, vähän villoja, saattaisi joku pelätä. Monet toimikunnan jäsenet odottivat ministeri Pekkarisen puheiden perusteella, että nk. pikalistan toimenpiteet laitettaisiin vauhtiin jo 2010 vuoden budjetissa. Mutta tuskinpa kovin moni energiatehokkuuden puolestapuhuja yllättyi, kun budjetissa ei asian osalta tehty mitään. Hallituksella oli kaiketi kädet täynnä muuta puuhaa sen havahduttua siihen, että taloustaantuma tarttui kuitenkin Amerikasta piskuiseen Suomeemme asti.

Suurella mielenkiinnolla panin sitten merkille, että 4.2 valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen energiatehokkuuden edistämisestä. Siis oikein periaatepäätöksen. Kun tuota uutta tiedotetta ja ministerin kalvoja vertailee kesäkuun 2009 tiedotteeseen, erot saa etsiä todella suurennuslasilla. Käytännössä mitään ei ole tapahtunut, ja johtopäätös on valitettavasti hyvin yksituumainen: 8 kuukautta käsiensä päällä istuttuaan sinivihreä porvarihallitus on tullut siihen tulokseen, että PERIAATTEESSA jotain pitäisi tehdä jo aika pian.

Onni onnettomuudessa on tietysti se, että tämän hallituksen osalta kaiken tekemättä jättämistä voidaan yleisesti pitää jo eräänlaisena second best - tuloksena.

No comments: