Tuesday, February 02, 2010

Porvarit iltalypsyllä

Työmarkkinajärjestöt saivat valtaa ja vastuuta viime talven eläkekiistasta. Tehtävänä oli esittää toimenpiteet, joilla todellista eläkkeellesiirtymisiän odotetta saataisiin nousemaan 3 vuodella 59,4 vuodesta 62,4 vuoteen vuoteen 2025 mennessä.

Jukka Ahtelan työryhmä jätti yksimielisen esityksensä toimenpiteiksi, jotka toteuttavat tavoitteesta noin yhden vuoden. Noin 1,6 vuotta tavoitteesta on toteutumassa tuoreen, vuonna 2005 toteutetun eläkeuudistuksen johdosta. Se ei vaikuta välittömästi, vaan toteutuu hiljalleen. Vuoden takaisen sosiaalitupon vaikutus tulee olemaan noin 0,4 vuotta. Eläkkeellesiirtymisiän odotteeksi voidaan hyvin arvioida vähintään 62,4 vuotta vuodeksi 2025, kunhan Ahtelan työryhmän yksimieliset esitykset vielä toteutetaan.

Kun EK haluaa lisäpäivien poistamista, he ovat iltalypsyllä leikkamassa työnantajien kustannuksia - eivät pidentämässä työuria. Jos ihminen on lisäpäivillä, hän ei ole työssä (työmarkkinoiden käytössä tosin). Lisäpäiviltä jäädään eläkkeelle normaalin eläkeiän puitteissa. Lisäpäivien poistaminen ei näin ollen vaikuttaisi mitenkään eläkkeellesiirtymisiän odotteeseen.

Kokoomus ja Katainen levittelevät aivan turhaan käsiään lehdissä ja uutisissa. Työmarkkinajärjestöt toteuttivat niille annetun tehtävän. Vajaa vuosi sitten annettu tehtävä ei sisältänyt valtion talouden vakauttamista tai muita kustannusleikkauksia. Hallituksen olisi pikaisesti käärittävä omatkin hihansa järkevän ja hallitun talous- ja veropolitiikan puolesta.

No comments: