Sunday, December 23, 2007

Nato-ovi raollaan?

Ulkoministeriön Nato-selvitys on ilmeisesti hyvin pitkälle sitä, mitä siitä odotettiinkin. Käsitän perusviestiksi sen, että Suomelle pohjoisatlantin puolustusliittoon liittyminen olisi hyvin pieni ja sinänsä epädramaattinen askel, jolla askeleella kuitenkin hankittaisiin suurten länsidemokratioiden ainoat olemassa olevat turvatakuut. Vanhanen ja Halonen dissasivat selvityksen punastelematta maan rakoon kuin luokan pahikset ainakin. Kanerva sen sijaan pyrki korostamaan sen poliittista arvoa. Tekisi mieli sanoa, että Kanervalla on edelleen homma hanskassa.

Jos Vanhanen ei korjaa kurssiaan yhtään, hän kävelee sekä omien – sinänsä kritisoitujen – sektoriperiaatteidensa että hallitusohjelman hengen yli. Näin hän toisaalta saattaisi vahvistaa omaa johtajuuttaan ja palauttaa osan menettämästään kansansuosiosta. Samalla luulisi, että Vanhanen ei halua tehdä samaa virhettä kuin minkä on tehnyt ydinvoiman kanssa. Ensin niin kamalasti höyrytään ja vastustetaan, ja sitten myöhemmin – noin kymmenen vuoden päästä – todetaan, että onhan tässä sitten kuitenkin tietty järki. Jaa-nappia vaan, ja asap vihellellen takaovesta pihalle.

Kansa toki vastustaa Natoa. Ja kyllä kansa tietää, eikö? USA:ssakin sata miljoonaa ihmistä ”tietää”, että demokraattipossen ykkösnimi HRC on lesbo noita, joka haluaa alistaa Yhdysvallat eurooppalaiselle hyvinvointisosialismille. Kansa vastustaa Hillarya. Tämä onkin ollut allekirjoittaneen huoli siitä lähtien, kun Hillary ilmoitti itsensä mukaan peliin.

Toinenkin poliitikoilta huomiota vaativa asia löytyi jostakin lehdestä. Nimittäin se, että noin kolme neljästä kannattaa kauppojen vapaata sunnuntaiaukioloa. Mutta tuskinpa hallitus tässäkään asiassa saa mitään aikaiseksi, varmaankin kysymys on ministereille liian monimutkainen ja hankala. Dynamiikkaa ja uudistushenkeä täydensi Hyssälän ilmoitus, että Suuri Sosiaaliturvauudistus menee seuraavalle vaalikaudelle. ”Jättiyllätys” ajoitettiin samoille päiville, kun maan ykkösuutinen on rekeään virittelevä joulupukki.

No niin, nyt on taas poliitikkoja heitelty sen verran tomaateilla että saattaisi joulun yli jaksaa. En kyllä ymmärrä lainkaan sellaisia kommentteja, joiden mukaan tämä blogi olisi toivottoman tylsä.

Hauskaa joulua joka tapauksessa kaikille! Erityisesti kuvan mainiolle koiralle, joka aina uudestaan jaksaa naurattaa allekirjoittajaa. Ehkä sekin joskus pääsee vielä kyytiin, Nato-bussiin tai johonkin muuhun.

1 comment:

Anonymous said...

Tuo koira on kyllä kieltämäti jostain syystä raivokkain piirros, jonka olen nähnyt pariin vuoteen. Lähinnä jotkin Larsonit pääsevät vastaaville tasoille.

Olen ajatellut kiusata itseäni Olli Kivisen Nato-pamfletilla (pdf). Saas nähdä "käännynkö". Tuskin, sen verta vaikiaa on pasifistin lähtökohtaisesti militaristista järjestöä hyväksyä.