Thursday, September 02, 2010

Mikä logiikka, Pekkarinen?

Mauri Pekkarinen lupailee nyt etelän "hiilirannikolle" extra-tukia, jotta hiilestä siirryttäisiin käyttämään energiayhtiöissä uusiutivia raaka-aineita.

Ihan mielenkiintoinen ehdotus. Lisätukea etelässä toki tarvitaan, jos fossiilisista aletaan oikeasti siirtymään kohti uusiutivia. Mutta...

Vieläkään ei ole selvinnyt, mikä järki olisi kuljettaa puuta, pellettiä tai muuta uusiutuvaa raaka-ainetta pitkin maita ja mantuja etelään, kun se voitaisiin - huomattavasti ilmastoystävällisemmin - käyttää niissä voimalaitoksissa, jotka nyt hyödyntävät esim. turvetta maakunnissa? Eikö turve ja hiili pitäisi korvata ensin siellä, missä raaka-ainetta on lähellä, ja minimoida näin kuljetuksista johtuvia päästöjä ja kustannuksia?

Pekkarinen kantaa vähän turhan suurta huolta pääkaupunkiseudusta. Täällä käytetään kyllä fossiilisia polttoaineita, mutta maailman parhailla hyötysuhteilla. Kun fossiiliset hanat käännetään kiinni, tulisi Helsingin olla kaiken järjen mukaan viimeinen paikka, jossa maakaasun ja hiilen käyttö ajetaan alas. Ja toisin päin, niin kauan kuin fossiilisia jossakin käytetään, niitä kannattaa käyttää näissä etelän yhteistuotantoon perustuvilla kaukolämpöalueilla.

No comments: