Wednesday, September 29, 2010

Harhalaukaus

Pakko lainata blogiin pätkä Mikael Pentikäisen tekstiä päivän (29.9.2010) Helsingin Sanomista. Tämä on tyyppiesimerkki kirjoituksesta, jossa on kamala vimma sanoa jotain suurta ja tärkeää, mutta ei oikeasti olla perillä siitä missä mennään.

Hesarin päätoimittaja Pentikäinen yrittää parhaan kykynsä mukaan kuvata ay-liikettä yhteiskunnan jarruna, mutta laukaus menee kauaksi maalista. Suomalainen ay-liike voi käytännössä allekirjoittaa Pentikäisen vuodatuksen sanasta sanaan. Toisin sanoen...

Kuka kertoisi Mikael Pentikäiselle, että hänen kuvaamaansa ay-liikettä ei ole Suomessa olemassakaan? Kun näissä asioissa on jarrut päällä, niin katse kannattaisi suunnata jonnekin ihan muualle kuin Hakaniemeen.

"Ohjelmaan kuuluu ay-politiikan modernisointi. Työmiehen edun mukaista ei ole jarruttaa yhteiskunnan rakenteiden uudistuksia ja ulosmitata etuja maksimaalisesti vaan turvata kansakunnan kilpailukyky ja työllistävän yrityksen menestys pitkällä aikavälillä.

Siihen tarvitaan avointa maailmankauppaa ja kilpailukykyisiä yrityksiä. Metalliliitto on näyttänyt teoillaan, että tämä voidaan ymmärtää myös vahvassa ay-liitossa.

Toiseksi täytyy lisätä reiluutta työpaikoilla. Luovuus, luottamus ja työnilo elävät vain oikeudenmukaisessa ja hyvin johdetussa työyhteisössä.

Kolmanneksi pitää ymmärtää vaurastumista tavoittelevaa, myös yrittäjää. Vaurastumisen nälkää ja yrittämisen iloa ei saa tappaa verotuksella ja byrokratialla.

Neljänneksi on nähtävä, ettei julkisen hallinnon – kuntien ja valtion – tarvitse olla iso ja raskas vaan notkea ja älykäs. Se vaatii isoja uudistuksia, alkaen tietojärjestelmistä. Hallinnon pitää auttaa ja tukea, ei johtaa.

Jarrupolitiikan sijaan pitäisi uskoa rohkeaan uudistamiseen, joka on ollut työväenliikkeen linja sen kukoistuksen vuosina."

No comments: