Friday, March 06, 2009

Jäitä hattuun

Olen yhdessä suhteessa samaa mieltä kuin valtiovarainministeri Jyrki Katainen tänään: nyt tarvitaan jäitä hattuun kaikille osapuolille.

Jokaisen vastuullisen päättäjän on minun mielestäni tehtävä nyt kaikki voitavansa, jotta eläkekiista ei johda yhteiskuntarauhan järkkymiseen, laajoihin työnseisauksiin, tuotantokatkoihin ja tätä kautta aiheutuviin hyvinvointitappioihin.

Palkansaajapuolen osalta kyseessä ei ole arvovaltakiista. Sen sijaan kyse on aidon sananvallan puolustamisesta omien jäsenten edunvalvonnasta ja sellaisen yhteiskuntapolitiikan rakentamisesta, joka aidosti toimisi asetettuihin tavoitteisiin nähden.

Hallituksen puolelta on valitettavasti näkyvissä nimenomaan arvovaltakiista, ja tämä on erittäin valitettavaa sekä talous- että muun yhteiskuntakehityksen kannalta. Asia paljastuu helpoisti, kun analysoi kiistasta eri osapuolten antamia kommentteja. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, mihin on pyrittävä. Hallituksen tavoite siis jaetaan. Jos se tämän havainnon jälkeen haluaa pitäytyä yhdessä tietyssä - asiantuntijoiden mukaan yksimielisen huonossa - toimenpidevaatimuksessa tavoitetta koskien, kyseessä ei voi olla muu kuin arvovaltataistelu.

Kaikki asiat puhuvat sen puolesta, että hallituksen tulisi ottaa 1-2 askelta taaksepäin. "Viisas väistää", sanoi Kallis eduskunnassa. Toivotan rohkeutta Vanhaselle tässä suhteessa.

Jos kyseessä on jokin muu kuin arvovaltakiista, palkansaajien on entistäkin tärkeämpää pitää silmät auki ja poliittinen historia mielessä. Kun valtioneuvoston 1/2009 ikääntymisraportinkin sivulta 192 löytyy selvät sävelet työeläkejärjestelmän valtiollistamiseksi, ei 1950-luvun eläkekaappauksen muistelu ole lainkaan turhanaikaista pelottelua. Keskustalaisten mielissä välkkyvät yli 100 miljardin eläkevarat, jotka on palkansaajien ja työnantajien säästämiä, ja tähän asti myös heidän hallinnoimiaan. On syytä toistaa vielä kerran: palkansaajien osalta kyseessä ei ole arvovaltakiista.

2 comments:

Teemu said...

On sanottu, että Suomessa on noin puolen tusinaa ihmistä jotka oikeasti ymmärtävät miten työeläkejärjestelmämme toimii. En tiedä pitääkö tuo paikkansa, mutta sen tiedän etten ole yksi niistä valistuneista.

Siltä varalta että Koobralle olisi asiasta jotain ymmärrystä, kysyn seuraavaa: Vanhanen sanoo, että vanhuuseläkkeen alarajaa pitää korottaa kahdella vuodella, jotta ihmisten työurat pitenevät (sen miksi tätä halutaan kyllä ymmärrän). Kriitikot sanovat, että se ei nosta työurien pituutta, eli ihmiset jäävät jollekin muulle kuin vanhuuseläkkeelle, eli vaikutusta ei ole. Sivustakatsoja ihmettelee, että jos näin, niin mitä väliä sillä on vaikka vanhuuseläkkeen raja olisi sata vuotta?

Petri Mustakallio said...

On syytä vielä kerran korostaa että tämä on vasta epäily.