Sunday, September 09, 2007

Lahden poukama

Demareiden hengennostatustilaisuus Lahden Sibelius-talossa sujui varsin mallikelpoisissa tunnelmissa. Konseptit toimivat, puhetta riitti ja järjestelyt pelittivät. Lavalla tosiaan jopa näytti melko hyvältä mikä on valitettavasti vähän uutta meidän puolueessa.

Omalla kohdallani kävi kuitenkin niin, että odotukset olivat sisällöllisesti vähän liian suuret. Toivoin, että puoluejohto antaisi jo painokkaammin uutta linjaa ja uusia avauksia, niitä jos mitä on nyt kaivattu puolisen vuotta. Raskaasti hävittyjen vaalien jälkeen ei voi sanoa ihmisille, että politiikkamme sisältö ei muutu ja tarvitaan vain enemmän itseluottamusta. Miksi liikkuisimme sen paremmin sinne kuin tuonnekaan, kyseli Heinäluoma ja paalutti paikkamme tähän missä olemme jonkin kuukauden jo seisoskelleet ja ihmetelleet. Sosiaaliturvauudistukseen annettiin periaatteellinen tuki, mutta ainakin Suomen suurimman ympäristöpuolueen titteli oli haussa jo ennen vaaleja samoin kuin tavoite täystyöllisyydestä. Eli hyvä, mutta ei riitä. Mediakin tarvitsee parempia otsikoita kuin että SDP nyt sitten uudistuu seminaarissa.

Puoluejohto ottikin tämän päivän reissulla tavallaan lisäaikaa. Nyt syksy pähkäillään konkreettisemmin uusia ideoita, ja tammikuussa kokoonnutaan taas foorumiin juttelemaan suuremmalla porukalla. OK, toivottavasti viimeistään sitten on sitä uudistuslinjaa käsissä kouriintuntuvammin. Ei niin ettenkö olisi itsekin eräiltä osin vastuussa näiden ideoiden etsimisestä ja valmistelusta. Täytyy kääriä hihoja.

Päivän parasta antia oli mielestäni filosofi Thomas Wallgrenin alustus foorumin ilmasto ja energia workshopissa. Puhutaan aika ylätason asioista (ilmastonmuutos, globaali ekologinen hyvinvointi, oikeudenmukaisuus) aika ylätason termeillä (historia, kulttuuri, kasvu), mutta Wallgrenin analyysi upposi silti meikäläiseen kuin häkä. Hengissä silti edelleen... Sillä nyt vaan on aika paljon väliä puhuuko tuollaisista asioista poliitikko, ilmastotieteilijä vai filosofi. Ammattifilosofi oli tässä tapauksessa virkistävä, tuoreella tavalla asiat niputtava vaihtoehto. Tiiviissä paketissa tasapainoinen esitys siitä, miten meidän tulisi sosialidemokraatteina ilmastonmuutoksen torjumiseen suhtautua, kuinka saavuttaa tuloksia ihmisen ja luonnon, menneen ja tulevan, puhtauden ja materian ristipaineissa.

Voisin jossain vaiheessa referoida tarkemmin Wallgrenia, nyt en valitettavasti ehdi.